Κριτική Επιτροπή Πανελλήνιου και Παγκύπριου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Ολοκληρωμένου Έργου, Ποίησης, Διηγήματος, Χρονικού-Μαρτυρίας, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών έτους 2024, με θέμα: «50 χρόνια απ’ την τουρκική εισβολή στην Κύπρο»
Η Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Λευτέρη Β. Τζόκα, την Αντιπρόεδρο της Ένωσης κα Αγαπούλα Ευθυμιοπούλου και τον εκπαιδευτικόσυγγραφέα κ. Παύλο Χρήστου, ταμία της Ένωσης, συγχαίρει όλους όσοι έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό αυτό. Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής μελέτησαν και αξιολόγησαν αντικειμενικά και ο καθένας χωριστά τα υποβληθέντα προς κρίση έργα: Ολοκληρωμένου Έργου, Ποίησης, Διηγήματος, Χρονικού-Μαρτυρίας. Με πρόσκληση του Προέδρου της Ένωσης Λευτέρη Β. Τζόκα, συνήλθαν το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 12 το μεσημέρι, στη Στέγη της Ένωσης (Ζωοδόχου Πηγής 2-4, 2ος όροφος), για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων Διαγωνισμού, που, θα είναι αναρτημένα από την Κυριακή, 10η Νοεμβρίου 2024 στο Διαδίκτυο: www.ellineslogotexnes.gr της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.
Μεταξύ άλλων απονέμεται το Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ στον κ. Ηλία Γ. Μόκα για το έργο του «ΔΟΜΟΚΟΣ-Μια ματιά στις δεκαετίες ’30 και ’40. Από αφηγήσεις-διηγήσεις και έρευνα», Εκδόσεις «Νόηση».
Η Απονομή θα πραγματοποιηθεί στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», την Τετάρτη 27η Νοεμβρίου 2024 και ώρα 6 μ.μ.
Θερμά συγχαρητήρια στον συντοπίτη μας συγγραφέα κ. Ηλία Γ. Μόκα για την εξαιρετικά τιμητική διάκριση.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Βιωματικές εμπειρίες από τη δεκαετία του ΄40, δύο γυναικών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Δομοκό, την όμορφη και γραφική γενέτειρα του γράφοντα. Δύο επεισόδια στην κωμόπολη κατά την αποχώρηση των Γερμανών το φθινόπωρο του 1944, ένα χαστούκι στην πλατεία αρχές του 1945 και μία διήγηση για τις συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια γυναικών της Λαμίας στην περίοδο του εμφύλιου, «η μία πάνω στην άλλη σαν σαρδέλες κι ένα ράντζο στη γωνία». Ήταν το κέντρισμα. Ακολούθησε έρευνα σε βάθος που οδήγησε στην αποκάλυψη νέων γεγονότων και ως εκ τούτων διευρύνθηκε ο αριθμός των αφηγητών αλλά και ο θεματικός και συνάμα χρονικός ορίζοντας των αφηγήσεων. Η εικόνα της κωμόπολης τη δεκαετία του ΄30, ήρθε ως λογικό ή, το ακριβέστερον, ως φυσικό επακόλουθο για να καταδειχθούν οι αντιθέσεις αλλά και η αλληλοσύνδεση των δύο δεκαετιών, καθώς και οι σημαντικές αλλαγές που επήλθαν και οδήγησαν στη διαμόρφωση μίας νέας κοινωνικής πραγματικότητας στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 στο Δομοκό. Κατ΄ αυτό τον τρόπο αναδύονται ιστορίες που αλληλοσυνδέονται αλλά έχουν και τη δική τους ξεχωρ-στή αξία, αντικατοπτρίζοντας δύσκολες καταστάσεις και σκληρές πραγματικότητες κρυμμένες βαθιά για πολλά χρόνια, αλλά όχι διαγραμμένες από τη μνήμη και προπάντων από την ψυχή... Αξιακοί κώδικες που αλληλοπλέκονται, με σκληρό τίμημα, και στάσεις ζωής που δοκιμάζονται στα όρια της αντοχής τους, αν δεν τα ξεπερνούν, απόρροια της συγκεκριμένης εποχής και των συνθηκών που τη σημάδεψαν. Σκόρπιες μνήμες στην αρχή που πλήθυναν στη συνέχεια από τους αφηγητές, ταξινομημένες και συνδεόμενες με στοιχεία της έρευνας, συνέθεσαν το παζλ του αναγνώσματος για την όμορφη και γραφική κωμόπολη, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια μικρή κουκκίδα του χάρτη στο μέσον περίπου της Ελλάδας.